Vrijwilliger in de spotlights: scheidsrechter Ben Janssen

Publicatiedatum: 25-02-2021

Helaas liggen alle competities stil en de reden is alom bekend. Toch wordt er elke zaterdag gewoon gevoetbald op sportpark ‘de Kuil’. Ondanks dat het onderlinge vriendschappelijke wedstrijden zijn, moeten ook deze wedstrijden in goede banen geleid worden. Eén van de vrijwilligers die dit mogelijk maakt, is Ben Janssen.

Als scheidrechter is Ben al 50 jaar te spotten op de Nederlandse voetbalvelden. Mede hierdoor is Ben erelid van de Vereniging van Scheidsrechters. Door deze vereniging kwam Ben 15 jaar geleden bij SDO terecht. Met een groep scheidsrechters waren ze op zoek naar een voetbalcub waar ze de conditie op peil konden houden. Gastvrij als SDO is, mochten de scheidsrechters gebruik maken van de Bussumse velden. Dit kon Ben zo waarderen, dat hij als tegenpresentatie wedstrijden voor SDO is gaan fluiten.

Hiervoor floot Ben altijd op landelijk niveau. Zodoende heeft hij veel mooie wedstrijden mogen leiden. Denk hierbij aan krakers als Spakenburg - IJsselmeervogels en DOS - Elinkwijk. Mooie herinnering hieraan is dat je als scheidsrechter bij Spakenburg altijd een pond verse paling meekreeg.

Tegenwoordig houdt Ben het bij jeugdwedstrijden, maar uiteraard neemt hij ook deze wedstrijden serieus. Hij leeft hier dan ook de hele week naar toe. Ben is de jongste niet meer, hij wordt in augustus 80 (!), maar hij wil conditioneel niet onder doen voor de spelers. Om zijn conditite op peil te houden loopt Ben elke dag nog minimaal 10 kilometer.

Naast de jeugdwedstrijden is Ben ook scheidsrechter bij de 7x7 wedstrijden op vrijdag. Hopelijk kan dit volgend seizoen weer plaatsvinden, inclusief het biertje na afloop. Want de gezelligheid om de wedstrijden heen mist Ben heel erg. Mede voor deze gezelligheid is Ben ook de organisator van de maandelijkse klaverjas-avond bij SDO. Bij binnenkomst ontvangt hij je dan met een plak cake en een kop koffie, en daarna kan het spel beginnen. Na afloop is er dan ook altijd nog een loterij, die Ben op zijn eigen enthousiaste manier presenteert.

SDO is erg trots op een vrijwilliger als Ben, en we hopen hem dan ook nog lang op onze club te mogen verwelkomen!

Geschreven door Daan de Bruin (voorzitter vrijwilligers commissie)