Voorbeschouwing SV Grasshoppers - SDO

Woensdag 17 april 2019, De Weijver 5, Hoogwoud, Kwartfinale KNVB-districtsbeker: v.v. Grasshoppers – SDO, aanvang 20u.

SDO is bekerhouder en staat in de top drie van de Hoofdklasse A. Dan schrijf je als verslaggever van de v.v. Grasshoppers in Hoogwoud: “dat wordt een spannende wedstrijd”. Serieus of humor? Hoewel SDO en Grasshoppers provinciegenoten zijn, is de mentaliteit boven het Noordzeekanaal compleet anders dan in ’t Gooi. De humor boven het kanaal is Fries georiënteerd, niet zo stug en zoutloos als in het Elfstedengebied maar voordat de West-Fries uit zichzelf lollig wordt, moet er minimaal eerst een kleine kermis worden bezocht. Gelukkig kan dat in West-Friesland bijna dagelijks. Dus, hoezo spannende wedstijd? Normaliter mag er geen spanning op deze wedstrijd liggen want, met alle respect, v.v. Grasshoppers hoppen drie klassen lager dan SDO.

Wat staat er op het spel? De winnaar van dit duel kan zich rijk rekenen want begin volgend seizoen mag de club deelnemen aan de landelijke versie van de KNVB-beker, finale in mei 2020 in De Kuip, en met een beetje geluk kan je dan profclubs als tegenstander loten en elke ronde die de amateurclub verder komt, is goed voor duizenden euro’s kostenvergoeding die de club van de KNVB ontvangt. Bezijden reiskosten zullen de onkosten van beide clubs ongeveer vergelijkbaar zijn, ervan uitgaande dat er bij Grasshoppers net als bij SDO 100% amateurs spelen. Kortom, voor beide clubs is het interessant de halve finale van de KNVB-districtsbeker te bereiken.

Omdat de belangen, los van de sportieve, gelijk zijn, moet er gerekend worden op een resultaat dat van tevoren al bekend is. Natuurlijk, de sportclichés zoals “de bal is rond” allemaal leuk maar dat cliché gaat woensdag alleen letterlijk op. De bal zal rond zijn en niet vierkant, de bal kan alle kanten op rollen maar uiteindelijk wint SDO.

Arrogant? Nee, realistisch. Wel mag het publiek hopen op een leuke en sportieve wedstrijd met veel doelpunten. Trouwens, als de spelers van SDO er een potje van maken, et weinig scoren of zelfs Grasshoppers de indruk geven de wedstrijd te kunnen winnen en die misschien zelfs voor een stunt te kunnen zorgen, dan gaan alle SDO-selectiespelers op de familiedag aan de schandpaal en mogen alle ‘onder 10 pupillen, jongens en meisjes’ taart naar ze smijten. Oei, misschien is dat nog leuker dan winnen.

E. Gomokum