Voorbeschouwing SDO - V.V. Gemert

Woensdag 5 juni 2019, De Kuil Bussum, 19u30, SDO – v.v. Gemert

Na een gelijk opgaande, enerverende wedstrijd heeft SDO (Hoofdklasse A) zich in de thuiswedstrijd tegen Unitas (Hoofdklasse B) met twee prachtige doelpunten weten te plaatsen voor de halve finale van de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie. Nog vier wedstrijden als het meezit, en als het helemaal meezit dan gaan de pure amateurs uit Bussum zich meten met de semi-profs. Voordat het wonder van ’t Gooi zo groot wordt dat Bussum een bedevaartsoord voor voetbalbestuurders wordt, want ja hoe doen ze dat toch zonder een cent aan de spelers te betalen, moet er een vrijwel onneembare hindernis worden overwonnen.

De halve finale van de nacompetitie wordt tegen v.v. Gemert gespeeld. De tegenstander over twee wedstrijden, thuis en uit, is een club uit het gelijknamige Noord-Brabantse dorp die al vierentwintig jaar onafgebroken op het hoogste amateurniveau speelt. Voor de gezelligheid in die periode drie keer kampioen geworden is en een keer zelfs Nationaal Amateurkampioen. De club heeft het afgelopen seizoen in de achtentwintig competitiewedstrijden tachtig keer weten te scoren, is tweede geworden na Groene Ster en voor Halsteren dat in de nacompetitie door Hoogland is uitgeschakeld. Gemert was de eerste ronde vrij. Met enig gevoel voor ‘understatement’ zou er gezegd kunnen worden: “een niet te onderschatten tegenstander”.

Sowieso moet je Brabanders nooit onderschatten want denk even aan Pisvee, kampioen van de laatste minuut, slachtvee, kampioen in het stapelen van varkens en Brabo’s zijn wereldwijd de grootste producenten van extase op z’n Engels. Dat terwijl de Brabander zo rond gezellig, niemand kwaaddoend overkomt, humor een groot goed in Brabant is met Theo Maassen, Hans Teeuwen, Henry van Loon als echte helden op dat gebied en ook die jongens van Draadstaal zijn bij tijd en wijle te pruimen. Er zijn Brabantse muzikanten die het ver geschopt hebben, jazeker, Doe Maar. En Brabant heeft v.v. Gemert, met een zachte “G” en toch verstaanbaar.

De Brabanders zijn uitgerust en zelfverzekerd over de promotie al spelen ze liever in de Hoofdklasse dan in de Derde Divisie (voorheen Topklasse). De twee keer dat ze in de Topklasse gevoetbald hebben, degradeerden ze onmiddellijk. SDO heeft dertig competitiewedstrijden gespeeld en inmiddels twee in de nacompetitie. Dat het opnieuw een bijna niet te klaren klus voor SDO gaat worden, dat is waarschijnlijk voor iedereen duidelijk. De Olympische gedachte heerst in Bussum, meedoen is belangrijker dan winnen. Nou, meedoen ja maar, als de finale maar gehaald wordt. Er zijn kleine lichtpuntjes voor SDO want van de achtentwintig wedstrijden die door Gemert in de competitie werden gespeeld, werden er zeven verloren en twee gelijk, de achterstand op de kampioen Groene Ster vijf punten, de voorsprong op Halsteren slechts twee punten. Daar waar SDO tot op de laatste dag kampioen kon worden en slechts met vier punten achterstand van de kampioen en op doelsaldo derde in de Hoofdklasse A geworden is.

Natuurlijk is en blijft het voetbal en dit voetbalseizoen hebben wel meer clubs bewezen dat geld en een rijke historie niet altijd vooraf beslissend zijn. Wat de uitslag ook moge worden, u bent een graag geziene gast in het clubhuis alwaar u de beste koffie, de lekkerste koele dranken en heerlijkste hapjes kunt kopen. U bent gevrijwaard van Guus Meeuwis want naar verluid is dat zelfs voor Brabanders een trommelvliesschurende kweler. Wellicht kunt u kennis maken met de supporters, spelers en begeleiding van de tegenstander. Wanneer was u in Bussum of wanneer bent u voor het laatst in Gemert geweest? Van die dingen.

E. Gomokum