Voorbeschouwing SDO - Silvolde

Zondag 10 maart 2019, 14u, De Kuil Bussum, SDO – Silvolde.

Er zijn sportmomenten die spontaan uit het geheugen opborrelen, er zijn momenten die boven komen drijven als er over andere sportmomenten gesproken wordt. De uitersten wat betreft de herinnering zijn de sportmomenten waar je altijd aan denkt en natuurlijk de momenten die je vergeet. Bijvoorbeeld 5 maart 1969 Parijs en precies vijftig jaar later 5 maart 2019 Madrid of 27 januari 2019 Rotterdam. Het zijn maar triviale momenten in een mensenleven, sommigen zullen slecht één datum willen onthouden, de meesten zullen de drie data blijvend onthouden ook al zijn niet alle data even prettig om te memoreren.

SDO is dit seizoen volop bezig memorabele sportmomenten te creëren bij zowel voor als tegenstanders. De SDO’ers zullen een andere emotie voelen dan de tegenstanders, herinneren zullen ze het. Laten we even terugkijken naar afgelopen zondag de wedstrijd tegen Fortuna Wormerveer. De Westknollendammers zijn tot twee keer toe zonder enige verwachting op een goed resultaat naar Bussum gekomen. De eerst keer zonder punten wedergekeerd omdat de wedstrijd op het laatste moment door de scheidsrechter werd afgekeurd. Wel sneu dat je als vereniging de reiskosten bij SDO wilt declareren, maar dit terzijde. De tweede keer zonder punten huiswaarts omdat ze verzuimden een matig spelend SDO opnieuw af te straffen. Misschien kan SDO de wedstrijdpremies van Fortuna claimen?

Wat de wedstrijd van afgelopen zondag zo memorabel maakt, was niet het winnende doelpunt voor SDO in de laatste minuut van de wedstrijd maar het alert reageren van de schipper van het team, de eerste assistent van admiraal Janssen. In een flits herinnerde de schipper zich dat het team, dat een doelpunt heeft moeten incasseren, niet hoeft te wachten tot de tegenpartij weer op de eigen helft staat. Het zich slim rekenende Fortuna meende gebruik te kunnen maken van de euforie aan SDO-zijde door onmiddellijk na het doelpunt van SDO de aftrap te nemen en zonder tegenstand naar SDO-keeper Hazelaar op te rukken. Maar daar was ineens de schipper. Hij rende het veld in om te voorkomen dat Fortuna zonder weerstand kon doorlopen. Achteraf bleek dat de scheidsrechter niet voor de aftrap had gefloten dus de Fortunaspelers kon rennen wat ze wilden, het eventuele doelpunt aan hun kant zou niet geteld hebben. De schipper zal zijn rode kaart, als gevolg van zijn actie, waarschijnlijk inlijsten.

3-2 in de slotseconde, de mannen uit Silvolde weten er alles van. De uitwedstrijd in en tegen Silvolde had een memorabel schot als slot. Met een onmogelijk geachte omhaal wist Heerschop in de slotseconde de winnende 2-3 te maken. Eigenlijk was dat het begin van het tot nu toe florissant lopende SDO-seizoen. Hoe vreemd is het seizoen voor Silvolde. De ploeg verkeerd momenteel in de onderste regionen van de Hoofdklasse. Desondanks blijven de Achterhoekers een gevreesde tegenstander al was het alleen maar omdat ze net als SDO op een grasveld spelen en niet op een Heugaveld of Dessotapijtje. Het team uit Silvolde wil daarnaast de sportieve wraak want het was in november 2018 de eerste keer SDO in Silvolde wist te winnen. Wij zijn het “kwatjes volk”, in het dialect van de heren uit Silvolde, dat op zijn falie moet krijgen of op z’n Achterhoeks: “za'k ow 's un watjekou gevven?” Het hoeft zondag geen memorabele wedstrijd te worden ware het niet dat SDO nog nooit thuis van Silvolde gewonnen heeft.

Wat de uitslag ook moge worden, ik hoop dat u een mooie en sportieve voetbalwedstrijd gaat zien, na afloop een heerlijk drankje of hapje in het clubhuis neemt zodat u daarna een aangename avond mag beleven of op z’n Achterhoeks: “nao een aovund brekken en zoepen, kuj mooi op de proeme kroepen.”

E. Gomokum