Voorbeschouwing SDO - Hoogeveen

zondag 9 december 2018, 14u, Sportpark De Kuil, Bussum.

Sommigen beweren dat je niet te hoog van de toren mag blazen omdat het ongeluk zou brengen. Dat je de huid van de beer pas mag verkopen als de beer geschoten is. Onzin, het is allemaal bijgeloof. Geloof in jezelf en in jouw team en durf dat uit te dragen. Geloof dit seizoen in een kampioenschap van SDO, waarom niet? Omdat de druk wordt opgevoerd? Maar wat maakt dat uit? De uitdaging om succes te behalen geeft genoeg bevrediging om die druk aan te kunnen.

Mocht het SDO lukken de wedstrijden thuis tegen Hoogeveen en uit bij Be Quick te winnen, dan volgt de moeilijkste tweede seizoenshelft in het bestaan van SDO. Dan moeten ze de koppositie verdedigen in een competitie waarvan veel mensen zeggen dat die te zwaar is voor de SDO-amateurs. En, zoals eerder geschreven, de koppositie halen is moeilijk, het is moeilijker om op kop te blijven. Stel dat het de komende twee wedstrijden niet lukt, moet je dan nog steeds twijfelen aan een kampioenschap? Nee. Is een kampioenschap noodzakelijk? Nee. De doelen voor het seizoen 2018-2019 worden tot op heden niet bijgesteld, handhaving is het belangrijkste doel, de rest is meegenomen. Een periodetitel is misschien nog wel leuker dan een kampioenschap, zo wordt er gefluisterd. Die bewering is zo gek nog niet want de wedstrijden die in de nacompetitie gespeeld moeten worden, beloven een waar spektakel te worden met heel veel toeschouwers in De Kuil.

Toch, het is alweer een tijdje terug dat de platte kar door Bussum trok, het wordt dus tijd. Spektakel van je welste met heel veel toeschouwers kunnen er ook in de nog resterende negen thuiswedstrijden verwacht worden dus die nacompetitie is wellicht een tikje te veel van het goede. Laten we de promotie naar de Derde Divisie maar met een kampioenschap volbrengen.

Zondag het treffen met de huidige koploper Hoogeveen die een puntje meer heeft dan SDO. De Drentenaren leken onaantastbaar maar de laatste wedstrijden werden niet gewonnen. Drenthe is een bijzondere provincie en veel Nederlanders zeggen dat het de mooiste provincie is. Dat die belijdenis vooral mondeling is, blijkt uit het feit dat alleen bejaarde toeristen de provincie bezoeken. Logisch want welk jong mens wil nu rollebollen in een Hunebed? Keihard man, die stenen. Hoogeveen, in Drents dialect 't Ogeveine of ’t Oveine, ligt tussen Meppel en Emmen.

SDO doet het qua resultaat zeer wisselend in provincies waar een bijzondere vorm van het Nederlands wordt gesproken. De Gelderse clubs AWC, De Bataven, RKHVV, Silvolde en RKZVC zijn allemaal over de SDO-knie gegaan. Ze spreken daar Achterhoeks. In Noord-Holland zijn twee van de vier tegenstanders SDO de baas gebleven, die spreken hetzelfde dialect als in Bussum alleen de intonatie verschilt. De provincie Utrecht met Hoogland uit Amersfoort is altijd lastig en rare jongens die Utrechters, tikje jaloers, lijden aan het Calimero complex en als ze boos zijn, zijn ze niet te verstaan. Groningers gaan we volgende week proberen te verstaan. De Drentse clubs MSC en Alcides wisten SDO op pijnlijke wijze punten af te snoepen terwijl Achilles met de staart tussen de benen uit Bussum vertrok.

De voetbalclub Hoogeveen werd in 1930 in een café opgericht. Waarschijnlijk door werkloze turfstekers die zich verveelden. Het is prettig te weten dat de oorsprong van de club alcohol als basis heeft en niet, zoals bij zovele zondagclubs, de langwerpige hostie die door meneer pastoor in het vooruitzicht werd gesteld. Hoogeveen is bepaald geen kinderachtig clubje. Ze spelen al sinds 1973 in de Eerste Klasse of Hoofdklasse. Het vorige seizoen werden ze kampioen van de Eerste Klasse F.

Dat het zondag een prachtige voetbalmiddag gaat worden, lijkt op een open deur intrappen. Wie staat er om 16u30 op kop? De koppositie kan in Drenthe blijven maar SDO gaat er alles aan doen om datgene dat als onmogelijk werd beschouwd te bewerkstelligen, de eerste plaats in de Hoofdklasse A voor SDO. Wellicht wordt er in 2019 een serieuze stap richting professioneel voetbal in Bussum gemaakt. Dat is na zondag nog zestien wedstrijden verder. Over de sfeer tijdens de wedstrijd of na afloop hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is de laatste thuiswedstrijd van dit jaar dus sowieso wordt het een geweldig en vooral gezellig feest. Natuurlijk bent u van harte welkom in het clubhuis om na afloop te genieten van of zelfs mee te doen met de muzikale omlijsting van deze topwedstrijd. Ik wens u een welbestede zondagmiddag en avond.

E. Gomokum