Voorbeschouwing SDO - DEM

Zondag 10 februari 2019, 14u De Kuil in Bussum, SDO – DEM.

Zo vrolijk 2018 in voetballend opzicht voor SDO1 heeft geklonken, zo mineur stemmend zijn de eerste weken van 2019. Het past bij het weer aan het begin van 2019, natuurlijk. Een beetje sneeuw maar niet genoeg om te kunnen langlaufen, beetje ijs maar geen Elfstedentocht en zelfs geen ijsbaan op een ondergelopen stuk weiland. Allemaal net niet. Koud en druilerig, regen en wind, natte neuzen en grieperig. Twintig doelrijpe kansen in twee wedstrijden en nul doelpunten gemaakt.

Het had zo mooi kunnen zijn. Piano Sonata No.2 3rd.mov."Marche funèbre” van Frédéric Chopin heeft de plek van “Final Countdown” van Europe overgenomen. De Vijfde Colonne hult zich in het zwart, de moeders van de spelers wenen bij de toegangspoort van De Kuil. Het kampioenschap zal ten grave gedragen worden. Maar dan, vlak voordat de moed eenieder bijna in de schoenen is gezonken en het traanwater bijna tot de lippen reikt, klinkt het opzwepende ritme van Underworld’s “Push Upstairs”. Vallen en opstaan, als je nooit valt leer je nooit opstaan. De trap opklimmen is zwaar maar altijd aangenamer dan van die trap aflazeren. We moeten verder, we klimmen de trap op tot we boven zijn.

Een wijze uit het Noordwesten, Beverwijk om precies te zijn, voorzag een paar maanden geleden dat de Hoofdklasse A-kampioen 2018-2019 uit Noord-Holland zou komen. Vijf van de zestien clubs komen uit Noord-Holland en zondag staan er twee tegenover elkaar en deze twee zijn inderdaad titelkandidaat. Op basis van behaalde punten staat DEM nu tweede en SDO vierde. Het Drentse Hoogeveen is de virtuele koploper. Afgelopen zondag wisten de Bevers thuis de koploper van het moment, RKZVC, met 3-1 te verslaan. RKZVC kwam in de 44ste minuut bij een 1-1 stand met tien man te staan maar dat kon de pret bij DEM na afloop niet drukken. Ze hebben tot nu toe één verliespunt meer dan SDO en in de stand op basis van verliespunten staat SDO derde en DEM zesde. Hoogeveen blijft de virtuele koploper. SDO heeft van de 29 tot nu toe behaalde punten er 19 in Bussum behaald. DEM heeft van hun 31 punten tot nu, 13 punten buitenshuis behaald. Kortom, beide ploegen presteren thuis beter dan uit.

Logisch, zult u denken maar de statistieken leren dat in het verleden door SDO meer punten buitenshuis dan thuis werden behaald. Dit seizoen is alles anders, de belangrijkste doelstelling is niet “handhaving in de Hoofdklasse” maar “het pakken van een prijs t.w. kampioenschap of periodetitel en/of bekerwinst”. De eerste confrontatie tussen SDO en DEM werd in Beverwijk gewonnen door DEM. Het was voor SDO een van de twee verlieswedstrijden uit de eerste competitiehelft.

De twee verliespartijen van de tweede competitiehelft heeft SDO inmiddels gespeeld dus heeft de SDO-dj, ras optimist bij uitstek, dat liedje van Queen vast afgestoft. Het chagrijn moet aan de kant, en hup “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder” van Ramses Shaffy op de draaitafel, het optimisme moet de leidraad worden want alleen dan kan het onmogelijk geachte niet alleen mogelijk worden, het gebeurd. DEM heeft een uitstekend team dat vanaf de eerste minuut druk op de tegenstander zet. Kwikzilverige aanvallers, bikkelharde verdedigers, allemaal gepokt en gemazzeld door de voor hun verkwikkende dampen van de Hoogovens, nu bekend als Tata Steel Europe. De een vindt Tata stinken, de ander houdt van de lucht van napalm, vooral ’s morgens. Hier in Bussum geen bruinkool-, kerosine- of fosfordampen maar boslucht gemengd met de geur van verschraald bier en geen Apocalyps. We zijn klaar met janken, het geloof in het behalen van een prijs blijft. Laten we aftellen, nog veertienwedstrijden winnen en SDO is Queen.

Wat de uitslag ook moge worden, u bent van harte uitgenodigd uw kennis, vreugde en verdriet onder het genot van een drankje en een hapje met elkaar te delen in het clubhuis. Ik wens u een prachtige en welbestede zondagmiddag en -avond.

E. Gomokum.