Voorbeschouwing SDO - BE Quick

Zondag 26 mei 2019: SDO – Be Quick, Sportpark De Kuil te Bussum. Aanvang 14u.

Voor het eerst winnen in Hoorn, voor het eerst nacompetitie halen om eventueel het volgende seizoen betaald voetbal te spelen. Wie had dit gedacht? De azijnpissers beginnen over de gemiste kansen op de titel. De kansen zijn inderdaad gemist, dat klopt maar iedereen kan en mag trots zijn op de selectie. Buik in, borst vooruit want zondag 26 mei, als de oudste voetbalclub van Nederland voor het eerst in het bestaan in Bussum in competitieverband komt voetballen, wordt het een heel spannende dag want er staat die dag voor beide teams en de clubs op de andere velden heel veel op het spel. Wie mag zich zondagmiddag om ongeveer 15u45 de kampioen noemen, welke clubs zijn dan direct gedegradeerd, welke clubs spelen nacompetitie voor promotie en welke clubs spelen nacompetitie om degradatie te voorkomen?

Om in de kelder te beginnen. RKHVV is gedegradeerd maar wie wordt de tweede directe degradant? Wordt het Achilles 1894 of Fortuna Wormerveer, dat nu nog één punt voorsprong heeft op Achilles, dat direct degradeert? Een van die twee gaat naar de nacompetitie om die degradatie te voorkomen. De winstkansen van Fortuna, dat tegen het om Piet Keizersbaard spelende Purmerstein moet aantreden, zijn veel groter dan de winstkansen voor Achilles dat uit tegen DEM speelt. DEM moet winnen om zich kampioen te mogen noemen.

De nacompetitie om degradatie te voorkomen, daarvoor komen naast Achilles of Fortuna ook De Bataven, Be Quick of MSC/Amslod voor in aanmerking. MSC moet uit tegen Silvolde dat net als Purmerstein om Piet Keizersbaard speelt. De Bataven spelen thuis in Gendt tegen RKZVC dat uitgeschakeld is voor de titel en ook op doelsaldo uitgeschakeld lijkt voor de nacompetitie. Bijna een Piet Keizertje dus. Be Quick moet minimaal gelijk spelen tegen SDO om de nacompetitie te ontlopen ervan uit gaande dat De Bataven niet met dertien doelpunten verschil van RKZVC zal winnen. Verliest Be Quick zondag van SDO dan moet het bij winst van De Bataven nacompetitie spelen tenzij het doelsaldo beter is dan MSC. Begint het al te duizelen?

Dan maar de titelstrijd. DEM heeft de beste papieren, om een cliché te gebruiken. Thuis in Beverwijk tegen het bijna gedegradeerde Achilles, dat zal niet meer mislopen. Dat dacht SDO ook toen het vol goede moed naar Assen vertrok. Enfin, 7-2 verlies. De andere titelkandidaat Hoogeveen heeft de lastige uitwedstrijd tegen Alcides dat bij winst op Hoogeveen mogelijk een periodetitel kan pakken. Wat SDO rest is de deelname aan de nacompetitie om te kunnen promoveren naar de Derde Divisie. Die deelname is officieus binnen. Alleen als SDO verliest en RKZVC met twaalf doelpunten verschil weet te winnen van De Bataven, dan verliest SDO de deelname aan de nacompetitie.

Op voorhand lijkt de strijd om de titel vergeven maar het is en blijft voetbal en juist in deze Hoofdklassecompetitie is alles mogelijk. De kans is bijzonder klein maar indien SDO zondag weet te winnen en DEM en Hoogeveen verspelen punten, dan is er sprake van een Goois wonder en zal De Kuil gevuld worden met champagne. Eigenlijk moet er in Bussum al uitbundig feest gevierd worden want wat door iedereen, voetbalkenners voorop, voor onmogelijk werd gehouden, is na de overwinning op Hollandia werkelijkheid geworden. SDO mag nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie spelen. Mocht die promotie lukken dan zijn het nog drie stapjes naar de Champions League.

Dat voetbal een sport is waarbij het onmogelijke mogelijk blijkt, hoeft dit seizoen niet alleen door Ajax, Tottenham en SDO te worden bewezen. Laten Achilles en Alcides ook een forse duit in het “hoe is het mogelijk”-zakje doen. In het clubhuis kunt u genieten van de sfeer, de drank, de hapjes, van mevrouw en van meneer. Als het de laatste keer is dit seizoen, dan is SDO kampioen. Het rijmt.

E. Gomokum