Voorbeschouwing SDO - Alcides

Zondag 7 april 2019, De Kuil Bussum, 14u, SDO – Alcides Hoofdklasse A zondagamateurs.

Sinds het bij de SDO-spelers en -staf doorgedrongen is dat het winnen van de beker een prijs is, worden de bekerwedstrijden niet meer als veredelde oefenwedstrijden betiteld. Als je echter als neutrale toeschouwer de bekerwedstrijden van SDO hebt gezien, dan kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat SDO nog steeds veredelde oefenwedstrijden speelt. Met lichte overmoed en ten gevolge daarvan een ingehouden speelstijl werd er afgelopen zaterdag in Utrecht voor de achtste finale met 1-1 gelijkgespeeld tegen DHSC. Daar waar de wedstrijd met de rust een 0-3 voorsprong voor SDO had moeten hebben, stond het door een eigen doelpunt slechts 0-1. Voldoende mogelijkheden om de score na rust flink op te voeren maar lankmoedigheid en slordigheden brachten DHSC in de waan dat er iets te halen viel. Die gedachte werd versterkt door het verzilveren van de enige echte kans aan DHSC-zijde, 1-1. Uiteindelijk dankzij penaltykiller Rolf Hazelaar en de raak geschoten penalty’s aan SDO-zijde werd de kwartfinale behaald. Enfin, hoofdstuk gesloten, op naar de volgende bladzijde.

Het vervelende is dat in het volgende hoofdstuk, wedstrijd 24 in de Hoofdklassecompetitie, Alcides uit Meppel op bezoek komt. De uitwedstrijd werd met maar liefst 4-1 verloren. Die wedstrijd werd gespeeld nadat SDO een zeer matig gevoetbalde bekerwedstrijd ter nauwer nood met 2-3 wist te winnen. In de Hoofdklassecompetitie stond SDO voor de wedstrijd met Alcides bovenaan. Zijn er nog meer parallellen te trekken? Ja, vanwege vermeende files werd destijds de reis naar Meppel via de Flevopolder afgelegd. Een mooie reis maar de wedstrijdconcentratie zakte ver weg. Nu is er een andere mogelijk concentratie verstorende component, verder niet nader te benoemen.

PR, het hoort erbij als je bovenaan in de Hoofdklasse staat. De spelers zullen zondag moeten laten zien dat er wat betreft wedstrijdconcentratie geleerd is omdat het strijden op twee fronten tot het einde van de competitie de opperste, zelfs dagelijkse concentratie moet krijgen. Lichaam en geest gezond, de focus op de juiste plek en records zullen worden gebroken, mijlpalen worden geplaatst en wellicht wordt het onmogelijk geachte toch mogelijk. Een wens die in een andere voetbalcompetitie ook speelt, zelf nog zeven wedstrijden in deze competitie winnen en Hoogeveen maakt wellicht de misstap die nodig is om SDO aan het kampioenschap te helpen. Lukt het niet om kampioen te worden dan maar promoveren via de nacompetitie.

E.Gomokum