Voorbeschouwing RKAVV - SDO

Zondag 10 november 2019, 14u30, Sportpark Kastelenring, Sportparkweg 4, 2263SX Leidschendam, Hoofdklasse A zondagamateurs: RKAVV – SDO

Dat de voetbalsport een vorm van vermaak is, dat bij tijd en wijle zo uit de koker van de schrijvers van de Marvel superheldenfilms lijkt te komen, dat is afgelopen zondag en dinsdag duidelijk geworden. Teams die verslagen lijken en op wonderlijke wijze tot wederopstanding komen, het scenario is bijna Oscar-waardig. Dat het nodige (on)geluk ook een rol speelt, zelfs de James Bond adepten zullen toegeven dat James niet zonder geluk kan. De winnende treffer in de 93ste minuut afgelopen zondag tegen Alcides, het lijkt wel het wonder van Eindhoven, was beslist geen gelukje. De corner werd goed genomen en Joost wist het ruim van tevoren: “Ik kop m erin”. Over de gelijkmaker die Jesse voor de rust produceerde, daar zijn ook de niet-deskundigen het over eens: “een wonderlijk gelukje”. Zoals het een “binge watch waardige serie” betaamt, wordt de voetbalkijker dankzij de wereldvreemde wonderen naar het volgende hoofdstuk gezogen. “Flikken ze het weer? Gebeurt er weer het ondenkbare? Wordt het een deceptie of appeltje eitje?”

In het volgende hoofdstuk gaat SDO op bezoek bij RKAVV in Leidschendam. SDO is er in voorafgaande seizoenen al een aantal keren op bezoek geweest. In 2016 verloor SDO met 2-0, in 2018 won SDO met 0-4 waarbij aangetekend dat in 2016 de thuiswedstrijd werd gewonnen en in 2018 de thuiswedstrijd met 0-5 werd verloren. Vooralsnog lijkt het dat beide clubs elkaar in evenwicht houden terwijl er nog nooit gelijkgespeeld is.

Er is sprake van een vreemde status quo die door de “Starwarriors” uit het intergalactische Bussum verstoord moet worden anders vergaat de wereld, minstens. De jongens van de club uit Leidschendam lopen namelijk achter Aloysius aan. Een soort Dark Vader die in de afbeeldingen altijd wordt afgebeeld met een zwarte soutane en een lelie als teken van kuisheid in de ene hand en een rozenkrans in de andere als teken van devotie voor de heilige Maagd Maria. Welke gezonde man heeft devotie voor een maagd? De wereld gaat ten onder aan kuisheid, dat vindt zelfs de paus. Kortom, de Bussumse krijgers weten wat ze te doen staat, doorbreek de behoudende cultuur van het celibaat, win twee keer van RKAVV en wijs ze vervolgens de weg van verlichting.

Verandering is goed voor het vermaak en daarvoor is de mens op aarde, vermaken en vermaakt worden. Een gelijkspelletje kan, liever niet natuurlijk maar als er niet meer inzit dan wel met vermakelijke cijfers, 6-6 bijvoorbeeld.

E. Gomokum