Voorbeschouwing SV Huizen - SDO

Donderdag 2 mei Sportpark De Wolfskamer Huizen, s.v. Huizen – SDO, halve finale KNVB-districtsbeker.

Het is een overkill aan voetbal dat de gezinnen in Nederland van de openbare weg houdt. Tegelijkertijd is er de trots Nederlander, voetballiefhebber, SDO-supporter te zijn. Nog steeds heeft SDO de kans om twee hoofdprijzen te pakken, het kampioenschap Hoofdklasse A dan wel de nacompetitie en de KNVB-districtsbeker. Zes wedstrijden op rij winnen en het is in de tas.

Was het allemaal maar zo makkelijk als het schrijven of lezen van dat zinnetje. De tegenstander in de beker is een van de bekendste clubs voor SDO’ers. Sportvereniging Huizen is altijd een club geweest waar de SDO’ers met heel veel respect naar hebben gekeken of over hebben gesproken. Logisch. Huizen was de club die in de Hoofdklasse speelde, waar de beste semi-profs van ’t Gooi voor voetbalde en waar jeugdspelers van SDO graag naar toe gingen om “hoger op” te kunnen. Het respect is gebleven ondanks dat de rollen in ’t Gooi sinds vier jaar geheel op z’n kop staan. Niet de clubs uit Huizen, Hilversum of Naarden zijn toonaangevend voor het amateurvoetbal in de regio, SDO is het lichtende voorbeeld geworden.

Bij de sportvereniging Huizen is men zich enigszins van de veranderde verhoudingen bewust. In de voorbeschouwing op de wedstrijd van donderdag de 2e mei schrijft men: ‘SDO is op papier dan zeker ook een tegenstander waar Huizen een zware kluif aan zal hebben. Tegelijk zit Huizen in een goede flow, heeft zich tot nog toe ontpopt als een cupfighter en er liggen dan ook zeker kansen.'
Tja, het is natuurlijk hoe je het bekijkt want wie krijgt een zware kluif aan wie? Op papier is Huizen een zware kluif voor SDO en niet andersom. Je hebt “makkies”, je hebt “gelijk opgaande wedstrijden” en je hebt “zware kluif wedstrijden” die je heel veel moeite kosten ze winnend af te sluiten maar winnen doe je die wedstrijden, althans dat is de verwachting vooraf.

Vanuit SDO-perspectief is de verwachting een gelijk opgaande strijd en eindelijk een serieus treffen tussen de oude glorie en de toekomst. Normaal vormen bij uitwedstrijden de SDO-supporters minimaal een derde van het toeschouwersaantal. De Bussummers kunnen op de fiets komen dus verwachten de SDO-spelers dat minimaal de helft van de aanwezige toeschouwers blauw-wit is. Het mag weliswaar niet fietsend maar los van het resultaat zullen er zeker een paar blauw-witten, blauw terugfietsen.

E. Gomokum