Voorbeschouwing Hoogeveen - SDO

Zondag 1 december 2019, Sportveldenweg 1, 7902 NX Hoogeveen, 14u, Hoogeveen – SDO

Het zoet van de overwinning hebben we weer even mogen proeven. Terecht of niet, SDO liet zich weer van haar beste kant zien, de wedstrijd was een amusant schouwspel en de derde helft een uitgelaten feestje. Logisch omdat ook de Vrouwen1 de thuiswedstrijd wist te winnen. Maar ja, ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’. Ach, dat is voor de tijd van het jaar een raar spreekwoord.

‘Eerste gewin is kattengespin’, ook raar ondanks dat de Heren1 zondag de eerste december in de zandbak van Nederland spelen, wat een geliefde plek voor poezen is al gebruiken die schatjes de zandbak graag voor iets anders dan kastelen bouwen. ‘We gaan niet over een nacht ijs’, een uitspraak die zou kunnen maar Drenthe is niet de ijsprovincie, die ligt nog verder weg ten noorden van de Dutch Sahara. Hoe dan ook, de veel gehoorde kreet “we doen weer mee”, het zal wel voetbaljargon zijn, is helemaal raar want we deden al mee. Zondag dus Hoogeveen dat dankzij het slippertje van Hollandia in De Kuil de koppositie heeft. Het vorige seizoen was SDO tegen Hoogeveen twee keer de onbetwiste winnaar, althans, zo zagen de Noord-Hollanders dat.

De situatie is nu heel anders dan het vorige seizoen. Hoogeveen werd weliswaar toen als dé titelkandidaat afgeschilderd, dit seizoen zijn ze dé topfavoriet. En ze maken het waar tot nu toe, koploper met twee punten voorsprong op de nummer twee. De razendsnelle voorhoede van Hoogeveen, je vraagt je af hoe het mogelijk is met al dat zand dat maar aan het verstuiven is, doet elke achterhoede sidderen. Vanzelf heeft Hoogeveen bikkelharde verdedigers, inderdaad gezandstraald, die de argeloze spits van de tegenstander zo onder het rulle zand stoppen. Je moet er niet aan denken met al die katten die het zand al gebruikt hebben. De Hoogeveense bijnaam voor hun verdedigers is niet voor niks “de keienkoppers”. En, waarvan acte, dan gaat het over flinke keien in Drenthe.

De wedstrijd hoeft niet schriftelijk afgedaan te worden, SDO gaat de sportieve plicht vervullen en natuurlijk proberen zoveel mogelijk weerstand te bieden. De bitterbal is ook rond en soms niet eens zo heet van binnen waar mee ik maar zeggen wil, het is bijna Sinterklaas:
“SDO geeft vreugde, soms ook verdriet,
Het kan dooien het kan vriezen,
We kunnen winnen of verliezen,
Maar een betere club als deze is er niet”.

Een fijn Sinterklaascadeautje krijgen van de Drenth, het is mogelijk. Daarbij komt, Hoogeveen kan nog wel een verliespartijtje lijden want ze hebben maar liefst negen punten meer dan SDO.

E. Gomokum