Voorbeschouwing Hollandia - SDO

Voorbeschouwing HVV Hollandia – SDO, 19 mei 2019 14u, Sportpark Julianapark, Hoorn.

Allereerst de felicitaties aan Ajax. De dubbel en prachtig hartverwarmend voetbal dat dankzij de zeperd in de halve finale CL ook bij de Ajax-haters in het geheugen gegrift zal blijven. “Elk nadeel heb ze voordeel” (JC).

HVV Hollandia, inmiddels een oude bekende en oud zijn ze daar in Hoorn, honderdeenentwintig jaar. Respect. In tegenstelling tot de vorige confrontaties staat het honderdtweejarige SDO nu hoger op de ranglijst dan Hollandia. Het vorige seizoen verloor SDO in Hoorn waar het tot op heden nog niet van Hollandia wist te winnen. De kampioensaspiraties van onze jongens zijn even op sterk water gezet al kunnen ze theoretisch nog steeds dit seizoen verwezenlijkt worden. Los van de druk kunnen de heren er zondag een onbevangen, technisch hoogstaande wedstrijd van proberen te maken. Leuk voor de wedstrijd en leuk voor het publiek dat in Hoorn altijd in grote getalen komt opdagen.

Het enige dat voor een technisch hoogstaande wedstrijd nodig is, is het juiste wedstrijdgezicht want individueel is elke SDO-speler in staat qua techniek het spel op de juiste wijze te spelen. Elk voetbalteam weet dat er twee gezichten zijn waarmee een wedstrijd gespeeld kan worden. Het lieve, ontspannen en gewillige gezicht en het enigszins boze, venijnig felle gezicht. Als alle teamspelers hetzelfde gezicht hebben zal het wedstrijdresultaat nooit leiden tot onenigheid binnen de groep.

Wat dat laatste betreft mag SDO niet klagen. De spelers hebben altijd een gelijksoortige blik. Helaas lijkt het erop dat de ontspannen, lieflijke blik, die je eigenlijk alleen bij bedprestaties verwacht, het wedstrijdbeeld de laatste drie wedstrijden heeft gedicteerd. Niet de hele wedstrijd maar zeker een helft en soms zelfs meer dan een helft, alsof de laatste wedstrijden van het seizoen door de spelers beleefd worden als een vriendschappelijk partijtje zomeravond campingvoetbal Het veld van Hollandia, achter het strand van de voormalige Zuiderzee, lijkt met een beetje fantasie op de speelweide van de familiecamping. Als dan zondag ook de zon nog wil schijnen, de temperatuur twintig graden of hoger wordt en er een zacht windje uit zee waait, nou zet dan het bier in de rust maar vast klaar.

Voor Hollandia zit het seizoen er eigenlijk al op. En voor SDO? Nacompetitie? Kan SDO zich nog concentreren en opladen zodat de SDO-spelers, ondanks de omstandigheden, met dat felle venijnige gezicht de wedstrijd gaan beleven? Het is te hopen want dan is het zeker dat het lieve, ontspannen en gewillige gezicht de derde helft dicteert. Het kan leiden tot de eerste winst in Hoorn en dat kan weer een vervolg krijgen in minimaal twee wedstrijden nacompetitie. En zeg nou zelf, kamperen is zo twintigste eeuw.

E. Gomokum