Voorbeschouwing GVV Unitas - SDO

Donderdag 30 mei 2019, 14u30, Sportpark Molenvliet Gorinchem, Play-off promotie/degradatie Hoofdklasse/Derde Divisie, GVV Unitas – R.K.S.V. SDO.

Allereerst de felicitaties aan DEM, kampioen Hoofdklasse A zondagamateurs 2018-2019. Voor aanvang van de wedstrijd DEM-SDO, aan het begin van het seizoen, meldde een DEM-bestuurslid dat de Hoofdklassekampioen dit seizoen uit Noord-Holland zou komen. SDO had evenals DEM een flitsende seizoenstart gemaakt. Fortuna W, Purmerstein en Hollandia waren wat minder uit de startblokken gekomen maar de laatste twee zouden zich in de loop van het seizoen wel bij de kopgroep melden, zo was de verwachting. Ondanks de 3-1 winst op een slecht spelend SDO bleef de opmerking van het bestuurslid prematuur en vooral vol van chauvinisme want Hoogeveen leek de toekomstige kampioen te zijn.

Hoe anders is het voor Hoogeveen gelopen en wat heeft de DEM-bestuurder gelijk gekregen. Net als SDO moeten de dik betaalde Drenten het doen met de troostprijs, nacompetitie voor mogelijke promotie naar de Derde Divisie. Voor SDO is het een topseizoen wat betreft het competitievoetbal geworden en tegelijkertijd is het niet te bevatten dat er negen wedstrijden werden verloren en juist tegen de degradant Achilles en degradatiekandidaten Be Quick en MSC/Amslod werd op cruciale momenten de titel verspeeld. Een troostprijs voor Hoogeveen, een topprestatie voor de zuivere amateurs uit Bussum, een douceurtje voor de SDO-penningmeester. Voor het eerst in het 102-jarige bestaan speelt de Rooms-katholieke Sportvereniging SDO de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie. Het zou zomaar kunnen dat er nog iets wonderbaarlijks staat te gebeuren omdat er het volgende seizoen betaald voetbal zonder dat er betaald wordt, in ’t Gooi gespeeld gaat worden.

Er moeten, als het geluk aan de SDO-kont hangt, maximaal drie rondes, zes wedstrijden gespeeld worden, drie uit, drie thuis. De winnaar van elke ronde gaat naar de volgende, logisch. Het kan dus na een ronde afgelopen zijn, het kan eindigen in de Derde Divisie. De eerste ronde moet R.K.V.V. SDO gelijk met de billen bloot, uit naar Gorinchem naar GVV Unitas. Gorinchem, spreek uit als Gorkum, heeft een geschiedenis als het gaat om afrekenen met katholieken. Op 9 juli 1572 namen de calvinistische Gorkumse Watergeuzen, zeg maar de adepten van Willem van O.N. de voorvader van Dikke Willem, negentien rooms-katholieke Gorkumse priesters en broeders gevangen en voerden hen weg naar Den Briel (Brielle) waar zij in een turfschuur buiten de stadskern werden opgehangen. Deze geestelijken werden bekend als de martelaren van Gorkum. SDO heeft er maar elf! Dat wordt dus een helletocht in plaats van een hemelvaart, dat wordt een afslachting voor de Papen als het om zoiets triviaals als het geloof in de ware leer gaat.

Gelukkig betreft het voebulle en is JC voor iedereen, in het zompige rivierenland als op de Gooise matras, de enige god wiens leer gevolgd wordt. En juist vanuit die leer bezien lijkt het dat er kansen voor SDO liggen om niet na de eerste ronde in een turfschuur te hangen. “Logisch, je moet schieten om te scoren”. Unitas gaat jacht maken op de Derde Divisie, jazeker, maar ondanks dat de geschiedenis in hun voordeel spreekt, zijn het andere tijden en kan er geen aanspraak gemaakt worden op succesvolle genocide in het verleden. De Gorkumse Geuzen van Unitas mogen ook maar met elf aan hun jacht beginnen en ze jagen op de voor hen bekende wijze. Jagen in het rivierenland gebeurt met een hengel of een netje. De Unitas-jager gooit het haakje met aas in de plomp en gaat wachten tot sint juttemis. De eventuele vangst hangt levend aan een draadje, net als die priesters destijds. In ’t Gooi wordt de prooi niet levend opgehangen maar eerst geschoten en dan pas opgehangen om adellijk te worden. “Abknallen” zoals de in ’t Gooi wonende Germaanse opa van Dikke Willem placht te zeggen. SDO zal deze kennis en kunde meenemen naar het Gorkumse in de wetenschap dat de SDO-spits een fervente sportvisser is die ook graag met scherp schiet. Zondag 2 juni is de return in Bussum, op zandgrond ver van het water.

E. Gomokum