Voorbeschouwing De Bataven - SDO

Zondag 24 maart 2019, 14u, Sportpark Walburgen te Gendt, De Bataven – SDO, Hoofdklasse A.

Afgelopen zondag speelde SDO in Huissen tegen de hekkensluiter RKHVV, de buurman c.q. plaatsgenoot van de tegenstander komende zondag v.v. De Bataven. Gendt is samen met gemeenten Huissen en Bemmel opgegaan in een nieuwe gemeente, Lingewaard. Kortom, SDO mag twee zondagen op rij pootje baaien in rivierenland Lingewaard en naar eenieder in Bussum hoopt, met hetzelfde eindresultaat qua wedstrijdpunten huiswaarts keren.

De moesson van de afgelopen weken lijkt te zijn overgetrokken. Desondanks is Nederland nog steeds te droog. Zou het de ongekende droogte zijn die de clubs in Lingewaard parten speelt? Je zou het haast denken want, geheel tegen de historische reeks in, staan de clubs uit de Lingewaard in de gevarenzone. Bij RKHVV lijkt het verzuipen te worden terwijl De Bataven met veel pompen nog een kans op lijfbehoud in de Hoofdklasse maken.

Afgelopen zondag was SDO heer en meester in Huissen. Vroeg in de wedstrijd kon Desley Groenewegen, op aangeven van Joost Heerschop, met een uitgekiend rollertje de stand op 0-1 brengen. Verder was het weinig opwindend allemaal. RKHVV wilde wel maar kon niet en aan SDO-zijde leek het erop dat het onder controle houden van de wedstrijd het belangrijkste uitgangspunt was. Het veldspel vertoonde weer een stijgende lijn alleen het maken van doelpunten blijft, in verhouding met de kansen en mogelijkheden, de tweede seizoenshelft moeizaam. RKHVV boog pas in de 89ste minuut het hoofd. Theo Visser, goed aangespeeld in de zestien door een vanaf het linker middenveld solerende Heerschop, zag zijn schot half gekeerd door de keeper van RKHVV die de bal toch over de doellijn moest laten lopen. Na deze late 0-2 mocht Visser in de 91ste minuut, na een mooie soloactie, met een prachtig schot in de rechterbovenhoek de 0-3 aantekenen.

Dat er de laatste tijd veel wedstrijden in de eindfase en zelfs in de laatste minuut worden beslist, is net zo opvallend als het ontbreken van Duitse ploegen in de kwartfinale Champions League. De Bataven stonden afgelopen zondag tot diep in de tweede helft met 0-2 voor tegen Hoogeveen. Of de duivel er mee speelt, Hoogeveen wist in de laatste seconde de winnende te maken en blijft derhalve virtueel vier punten voor op SDO. DEM heeft gewonnen maar RKZVC verloor toch enigszins verrassend waardoor de kans dat SDO bij de top drie eindigt, is toegenomen. Top drie betekent nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie.

Om in de race te blijven zal er geen punt meer gemorst mogen worden. De druk neemt niet alleen bij SDO toe, ook bij de concurrenten voor de titel, de top drie en in de degradatiezone stijgt de druk op de spelers. Zondag moeten De Bataven winnen om uit de degradatiezone te geraken. Helaas voor SDO zijn er voorafgaand aan de wedstrijd geen festiviteiten in Lingewaard waar De Bataven zich aan te buiten kunnen gaan. Ze zullen fris en fruitig aan de start verschijnen. Het is dan maar te hopen dat de droogte in Nederland, het rivierengebied in het bijzonder, nog even aanhoudt zodat het veld van de Bataven niet de sompige zachte grasmat is waarop de spelers gewend zijn te spelen.

Hoe leuk het ook voor de SDO-spelers en SDO-supporters is om in Lingewaard te komen, zelfs de dames zijn er prachtig, mededogen kan en mag niet in het voetbal als je als beste het seizoen wilt eindigen. Dus SDO-speler, de kussensloopzijde “Ben je keihard? Speel het spel doelgericht en schuif ‘m erin”, moet je deze en de komende weken zichtbaar hebben en beslist op de zondagen van 14u tot 16u in de praktijk brengen. Doordeweeks, zelfs op zaterdag in de vooravond, kan ook maar dan wel na overleg met de hoofdtrainer en jouw persoonlijke verzorgster.

E. Gomokum