Voorbeschouwing Achilles 1894 - SDO

Zondag 5 mei, Sportpark Marsdijk Assen, Achilles 1894 – SDO. Aanvang 14u

Voetbal, de belangrijkste bijzaak van het leven? Districtsbeker…………jammer maar helaas. Verliezen van een véél betere tegenstander, die met briljant positiespel gespeeld door voetballers met fantastische individuele kwaliteiten die je negentig minuten weten te overklassen, het is geen schande. Nee, dan niet, als je tegen Ajax speelt maar verliezen van Huizen? Als je niet wilt voetballen met een “de dood of de gladiolen”-mentaliteit, sluit je een fantastisch seizoen in mineur af en ben je toch zeker een paar jaar het lachertje. Je kan stoer doen, schouderophalend de kritiek uit de weggaan en met een wegwerp gebaar iedereen de schuld geven. Roep nooit “hij, hij, hij”, kijk in de spiegel en realiseer je, kampioen worden, promoveren het kan alleen als je vertrouwen hebt in alle selectiespelers, trainers en de wedstrijdtactiek en je bereid bent de grens van jouw kunnen in dienst van het team telkens op te zoeken. Enfin, de honden blaffen en de karavaan trekt voorbij. Een prijs kwijt, nog een te gaan.

Op de dag van de bevrijding van de Nazi’s, vierenzeventig jaar na dato, kan het 125 jaar oude Achilles 1894 voor tijdelijke voetbalvrijheid zorgen. Achilles staat nu op direct degraderen. De vrijheid van de zorgen voor degradatie zal gevoeld worden als er zondag minimaal een punt tegen de koploper gepakt kan worden. De echte vrijheid komt pas na de dertigste wedstrijd dan wel na de nacompetitie. Nu staat De Bataven één puntje en Fortuna Wormerveer drie punten boven Achilles. Het lijkt erop dat de tweede directe degradant een van deze drie clubs zal worden en de andere twee de nacompetitie om degraderen te voorkomen moeten spelen. Achilles moet de 12e mei naar De Bataven als Fortuna naar RKZVC moet. Achilles 1984 is een sieraad voor de Hoofdklasse en zonder anderen tekort te willen doen zou het jammer zijn als Achilles naar de Eerste Klasse zou degraderen.

Ondanks de sympathie voor de club mag en kan SDO niet genadig zijn. SDO is gretig op zoek naar nieuwe uitdagingen. Vier jaar Hoofdklasse, het is mooi geweest en het is tijd voor de Derde Divisie. Dit soort gedachtes kunnen alleen ontstaan als je de vrijheid van denken hebt. Wat is vrijheid voor SDO? SDO is al een tijdje bevrijd want de belangrijkste clubdoelstelling was vlak na de winsterstop al gehaald, handhaving Hoofdklasse. Bestuur blij, trainerscontracten verlengd en de spelers blijven SDO trouw ondanks dat ze niet meer dan een gevulde koek en een kopje thee krijgen. Sportief gezien is dit het beste seizoen uit de hele clubgeschiedenis, de spelers en de begeleiding baden zich in de weelde van het enthousiasme van de trouwe supporters. Maar toch, er is nog geen prijs gewonnen, het gouden randje ontbreekt nog en dat is voor Achilles vervelend. SDO moet zondag winnen want slechts bij winst houdt SDO zicht op het kampioenschap en dan moeten er na zondag nog steeds drie wedstrijden gewonnen worden. Voor SDO een schier onmogelijke opgave want vier wedstrijden op rij winnen is een unicum.

Deze noodzaak is gebaseerd op de vrije gedachte dat de concurrenten voor de titel, DEM, Hoogeveen, RKZVC en Hoogland ook alle wedstrijden winnen. DEM en Hoogeveen moeten nog tegen elkaar, enfin het moge duidelijk zijn dat de titel noch de degradatie een uitgemaakte zaak zijn. Zowel Achilles als SDO hebben het in eigen hand zoals dat heet. Het zal zondag in Assen een echte, gelijk opgaande wedstrijd worden, waarna iedereen zich weer realiseert dat de vrijheid van handelen, de vrijheid om te denken, de vrijheid om de eigen mening te uiten en het belangrijkste, de vrijheid om openlijk jezelf te kunnen zijn zonder anderen dat recht te ontzeggen, belangrijker zijn en voetbal een bijzaak is.

Ter herinnering voor de SDO-supporters, in het Achillesstadion zit een Chinees restaurant met 5G Huawei specialiteiten en geen camera’s op het toilet. Kortom, na de wedstrijd sambal-bal, dineren (sambal bij?) en slapen op een Hunebed. Laat de Chinezen maar komen, we laten ons niet knechten. Wat is vrijheid toch mooi.

E. Gomokum