Verslag trainingskamp Portugal - DEEL 2

Lissabon, 11 januari 2020.

Landgenoten,

Hoe vervelend kan het zijn als je begin januari, een van de naarste maanden van het jaar, moet verblijven in een stad waar de zon onverbiddelijk schijnt, de temperatuur aanvoelt als zomers en de mensen die je tegenkomt uiterst vriendelijk zijn? Inderdaad, de SDO-selectie heeft het zwaar. Na een korte nachtrust, althans voor sommigen, volgt het ontbijt om 9u. Helaas kan niet alles toppietop zijn. Een karig broodje wagensmeer met ham en iets dat op kaas lijkt, een koude vette tosti dus, een mierzoet piepklein gebakje, vruchtensap van de Hero en een kopje espresso. Je ziet de spelers kijken en hoort ze denken "moeten we hierop een wedstrijd winnen?" Ondanks dat, geen gezeur. Het Easy-hotel is van veel mindere luxe dan de Spaanse verblijven bij de voorgaande vier sessies. De kamers zijn zo klein dat je de koffer onder het bed moet leggen anders kan je je niet bewegen. Als de kamergenoot de kamer uit wil, moet de ander op bed of in het toilet plaats nemen anders gaat de buitendeur niet open. Daarnaast, het gemis van een lobby, een ruimte waar Koen c.s. met de spelers kan praten, is erg vervelend maar gelukkig bevindt zich recht tegenover de ingang van het hotel een klein cafeetje. Dat de evaluatiegesprekken nat gehouden worden ligt voor de hand.

De tegenstander vandaag is Wilhelmus '20 uit Nooddorp, onder de rook van Den Haag. De club is een middenmoter in de 2e Klasse en heeft zich ingesteld te stunten tegen hoofdklasser SDO. Voorafgaand weet de SDO-supporter dat, op het trainingskamp in Valencia na, tijdens alle SDO-trainingskampen ook voordat SDO in de hoofdklasse speelde, de oefenwedstrijden gelijk gespeeld of verloren werden. Altijd tegen tegenstanders die op een veel lager niveau de competitie spelen. Oorzaak? Oververmoeidheid bij de toenmalige spelers. Ook deze keer lijkt het die kant op te gaan omdat de reis naar Lissabon vrijdag al om 3u 's morgens NL-tijd is begonnen, de Portugese nacht zwoel en kort geweest is omdat ondermeer de vriendelijke en behulpzame dames, het lage prijsniveau, de verleiding groot groot gemaakt heeft ook de zonsopkomst aan de Taag te aanschouwen.

Wilhelmus, nog niet nat van het sjouwen, begint opportunistisch. Maar welk een verbazing als Aron al vroeg in de wedstrijd na een puike aanval raak kopt. Het SDO-team lijkt zich ten doel gesteld te hebben de slechte gewoonten te doorbreken. 5-0 wordt er uiteindelijk gewonnen en alle 20 selectiespelers spelen de hun gegunde minuten goed. De meegereisde 5e Colonne wordt bij tijd en wijle getrakteerd op oogstrelend combinatievoetbal. De wedstrijd wordt gespeeld op het Papendal van Portugal, het oefencomplex voor de Portugese Olympiërs. De ambiance is voortreffelijk en ondanks dat de voetballers van SDO een 'vreemde eend' tussen de atleten, honkballers, hockeyers, kanovaarders en tennissers zijn, worden de spelers, supporters en begeleiders met alle egards behandeld. Wat kan het marginale zoet van deze overwinning aangenaam zijn. Morgen gaat de selectie de zeven heuvels van Lissabon per fiets beklimmen. Mathieu en Tom, pas maar op.

E. Gomokum