Verslag trainingskamp Portugal - DEEL 1

Lissabon, 10 januari 2020.

Landgenoten,

Voor de vijfde keer op rij heeft de SDO - selectie een trainingskamp belegd op het Iberische schiereiland. Met dank aan Select Support en natuurlijk de 5e Colonne. Na de belangrijkste steden aan de Spaanse costa's, is nu de hoofdstad van Portugal de plek waar de selectie zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft. Nog zestien wedstrijden is SDO verwijderd van, ja waarvan eigenlijk? Een ding is zeker, nog zestien wedstrijden verwijderd van het competitie einde. Met een achterstand van acht punten op de huidige koploper, zijn de mannen van Koen en stavast de winterstop ingegaan. Hoewel een kampioenschap of periode titel nog altijd tot de mogelijkheden behoord, zeker op papier of in de digitale schrijfwereld, is het doel van het trainingskamp vooral "het bevorderen van de saamhorigheid" ook wel teambuilding genoemd. Een team waarin de individuen bereid zijn voor elkaar door het vuur te gaan, is een team van winnaars. Is het niet de winnaars van de prijzen dan is het het winnen van de sympathie van het SDO-publiek. Het is makkelijk vrienden te maken als je wint maar juist bij verlies en tegenslag ondervindt de mens wie de echte vrienden zijn.

Op die gedachten is het programma van dit trainingskamp gebaseerd. Samen problemen oplossen. Het eerste probleem waar de spelers voor gesteld werden was het krankzinnige tijdstip van vertrek en in tegenstelling tot de voorgaande jaren, moesten de spelers op eigengelegenheid naar de Amsterdamse luchthaven komen. Die hindernis werd zonder enig probleem genomen. Dus had de begeleiding een ander probleem bedacht. De naam van een van de begeleiders was verkeerd op het ticket vermeld en deze persoon mocht derhalve niet mee tenzij er een oplossing zou komen. De spelers zouden zijn afwezigheid als een pijnlijk gemis ervaren maar dit probleem werd adequaat in goede harmonie opgelost. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat, de zalvende handjes mogen toch mee. In het vrachtruim maar okay, meegaan is belangrijker. Volgend probleem, bij aankomst in het hotel bleek dat de kamers nog niet beschikbaar waren. Wat nu te doen? Zonder enig gezeur of geklaag werd ook deze tegenslag door de spelers prima verwerkt. Een terrasje is snel gevonden.

De training op het jeugdcomplex van Benfica werd met heel veel inzet en plezier afgewerkt. Jazeker, 's avonds hebben de spelers en de begeleiding de wedstrijd Benfica-Aves bezocht. Na de observaties in Barcelona en Valentia kan worden geconcludeerd dat de Lissabonnezen veel enthousiaster zijn dan die verwende Spanjaarden. Nummer 1 Benfica won ternauwernood van de nummer laatst maar het publiek was 90 minuten bijna hysterisch en euforisch. Na afloop leek het alsof de wereldcup was gewonnen. Voor de azijnpisser die de NL-eredivisie Mickey Mouse competitie noemen, Mickey woont in Portugal. Na de wedstrijd een diner, 23u NL-tijd. Vervolgens de verjaardag van twee spelers gevierd die uiteraard op gepaste wijze, voor de jarigen, tot een orgastisch feest werd omgezet. Volkomen voldaan en vooral uitgeput viel de selectie bijtijds in slaap. De volgende dag het treffen met Wilhelmus '20 uit Nooddorp, Den Haag en op weg naar een mooi competitie einde.

E. Gomokum