Nawoord v.v. Emmen – SDO 6-6

De enige plek in Nederland waar afgelopen zondag geen water uit de hemel viel maar doelpunten was in het Drentse Emmen. Zowel de thuisclub, de v.v. Emmen als SDO wisten het te presteren om zes keer te scoren. De ruststand 2-3 in het voordeel van SDO, dankzij twee prima treffers op rij van Desley Groenewegen en de derde Jesse van Huisstede, was een goede weerspiegeling van de veldverhouding, een controlerend maar niet foutloos spelend SDO tegenover een ogenschijnlijk zielloos aanvallend Emmen. De tegentreffers, de eerste ontstaan door een slordigheidje op het middenveld en het uit positie staan van de verdediging, de tweede een misverstand tussen de prille vader Rolf Hazelaar en de centrale verdedigers.

De tweede helft kan vanuit SDO standpunt bekeken worden volgens het “glas is half vol” principe of “het glas is half leeg” principe. Laat ik het eerste principe hanteren om het presteren van SDO te beschrijven. Direct na de rust doet de ploeg van Koen waar in de rust om gevraagd is. “Zorg dat je de marge vergroot want deze ploeg vecht zich anders terug”. Opnieuw een goed opgezette aanval waarna Jesse van Huisstede zijn tweede van zijn uiteindelijk hattrick maakt, een heerlijke solo afgesloten met een bekeken schuiver in de uiterste rechterhoek. 2-4 met nog zo’n veertig minuten te spelen. SDO blijft voorin heel aardig voetballen en weet tot tien minuten voor tijd de score in het voordeel van SDO te houden. Van Huisstede maakt de vijfde en de iet wat ongelukkig spelende Theo Visser de zesde in de tachtigste minuut. De stand is op dat moment 5-6 voor SDO. Conclusie, de voorhoede heeft prima gespeeld, de kansen die ze zelf creëerden, werden vrijwel allemaal in doelpunten omgezet. Geen mazzelgoaltjes, geen cadeautjes van de Emmen verdediging of van het arbitrale trio.

“Het glas is half leeg” principe komt helaas als je in de zevenenveertigste minuut de marge op twee brengt en het vervolgens niet lukt om als team de bal langdurig in de ploeg te houden. Onrust in het uitverdedigen, niet balvast etc. Zo help je de tegenstander weer in de wedstrijd te komen en ja, Emmen scoort in de zestigste minuut de 3-4. Desondanks weet je in de vierenzestigste minuut de marge toch weer op twee te brengen, 3-5 JvH. Het was een ongelukje, een onhandigheidje en een tikje slordig dat er in de zesenzestigste minuut een penalty wordt weggeven en nog geen twee minuten later de eerste goede goal van Emmen uit een hoekschop in de zevenenzestigste minuut hard wordt binnen gekopt, 5-5. Toch leek niets er nog op dat SDO in deze wedstrijd punten zou morsen. Geheel naar verwachting werd de bijna winnende door Theo gemaakt. Helaas voor SDO deelde de scheidsrechter daarna twee cadeautjes uit. Eerst gaf hij Groenewegen cq. SDO het cadeau van het “niet trekken” van een tweede gele kaart voor Groenewegen en nog geen tel later, waarschijnlijk ter compensatie in de drieëntachtigste minuut een makkelijk gegeven strafschop aan Emmen. Hazelaar had de bal bijna maar het glas werd heel erg half leeg.

Half vol? We zijn nog ongeslagen.

E. Gomokum