ILSE

Op deze plek bericht Wouter van der Schaaf wekelijks over zijn ervaringen op het veld als clubscheidsrechter bij SDO.

'Kies voor gemengd voetbal': dat is de eenvoudige boodschap van de KNVB. De voetbalbond wil in de komende jaren zoveel mogelijk clubs stimuleren om jongens en meisjes zo lang mogelijk in een team te laten spelen. “Het gaat om kwaliteit, niet om of je een jongen of meisje bent. Je bent één team", laat de KNVB weten.

Zelf floot ik afgelopen week het team van ´Jongens onder 14´ van SVM uit Maartensdijk. Ilse is het enige meisje. Geconcentreerd bij het warmlopen en inspelen. Een opgewekte glimlach maar duidelijk met de bedoeling ook deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Haar team staat bovenaan. De jongens van SDO staan tweede.

Ilse speelt centraal in de achterhoede. Naast de boomlange aanvoerder. Een ijzersterk duo. Zij blijft fier overeind in de strijd die steeds fysieker wordt naarmate de kinderen ouder worden. Ik merk dat het de jongens niets uit maakt of een meisje in het team deelneemt. Zij spelen net zo fel. Ik merk bij mijzelf dat ik als scheidsrechter geneigd ben een meisje in een jongensteam wat in bescherming te nemen. Iets eerder te fluiten bij een overtreding. Misschien is dat een niet correcte reflex van mij, maar zo ben ik - denk ik - opgevoed.

Ilse staat als een rots in de achterhoede. Altijd op de juiste plek, passt elke bal bekeken naar een medestander, kopt mee bij de hoekschoppen, toont inzicht, stuurt aan en behoudt overzicht. Uiterst kalm en beheerst als balafpakker en aanwezig in de opbouw. En dat te midden van drukte- en praatjesmakers.

Ik denk dat de KNVB gelijk heeft met het bevorderen van gemengd voetbal. Ouderwetse patronen verdienen het om opzij te worden geschoven. Net als ouderwetse uitdrukkingen als ´zij staat haar mannetje´. Het is klets. En ook afgelopen weekend heeft het spel van Ilse mij daar eens te meer van overtuigd.