De 'wereld omgedraaid-dag'

Op deze plek bericht Wouter van der Schaaf wekelijks over zijn ervaringen op het veld als clubscheidsrechter bij SDO.

Ik was gewaarschuwd: Als scheidsrechter krijg je te maken met veel verbaal geweld. Kritisch commentaar van de zijlijn. Opmerkingen van spelers. Coaches die uit hun dak gaan. Razende ouders die vinden dat de scheidsrechter hun kind benadeelt. Allemaal richten zij zich in hun commentaar op de scheidsrechter. Dat-ie een spelregelboekje moet kopen. Of anders wel een bril. Dat-ie had moeten fluiten voor die smerige tackle. Of dat-ie beter op de grensrechter had moeten letten. Of juist niet. Tijdens een wedstrijd staat een legioen aan adviseurs en critici om de scheidsrechter heen. Soms vriendelijk. Soms van het 'beste-stuurlui-staan-aan-wal-type'. Soms ronduit vijandig.

Ik fantaseer. Dat per seizoen één zaterdag of zondag de rollen worden omgedraaid. Dat de FIFA en de KNVB één zaterdag uitroepen tot "De-wereld-omgedraaid-dag" op de voetbalvelden. Dat is de dag waarop de toeschouwers, spelers, ouders en coaches hun mond dicht houden en dat alleen de scheidsrechter het recht heeft om zelf commentaar te leveren. Luid en duidelijk. Voor iedereen hoorbaar. Om op die ene dag de toeschouwers, spelers, coaches en ouders te laten voelen wat hij als scheidsrechter over zich heen krijgt.

Dat wordt dan de dag waarop de scheidsrechter tijdens de wedstrijd tegen een speler zegt “Zo…. Zo´n slechte pass heb ik nog nooit gegeven” of “je zág toch dat ie vrij stond? Of heb je je ogen in je achterhoofd?”. De dag waarop de scheidsrechter hardop tegen de keeper zegt dat-ie volgende keer niet zo blunderend over de bal moet duiken; De dag waarop hij tegen de coach zegt dat-ie eens moet leren wat een verstandige wissel is. En de ouders vertelt dat zij hun kind eens moeten opvoeden. En dat alles niet op zachte en ingehouden toon. Maar gewoon keihard over het veld.

En op die ene dag moeten ouders, spelers en coaches al dat commentaar van de scheidsrechter net zo over zich heen laten gaan, zoals zij ook van de scheidsrechter verwachten dat hij (en zij!) al die opmerkingen voor zoete koek slikt. Echt gezellig gaat dat niet worden op die dag. En ik vrees het ergste voor de overlevingskansen van de scheidsrechter. Laten we het dus maar niet doen. Maar soms denk ik aan die ´wereld omgedraaid dag´. Als heimelijke fantasie.