De Puzzel

Op deze plek bericht Wouter van der Schaaf over zijn ervaringen op het veld als clubscheidsrechter bij SDO.

“Ruud, wil je er bij de indeling van scheidsrechters wel rekening mee houden dat ik om half tien naar de wedstrijd van mijn kleindochter wil kijken?” Of “Ruud, je weet: ik ben geen ochtendmens dus liever geen wedstrijden voor 11 uur ‘s morgens. En ook niet na drie-en want dan moet ik met het elftal van mijn zoon mee.”

Bij SDO moeten gemiddeld twee-en-dertig wedstrijden per zaterdag voorzien worden van een scheidsrechter. Van junior tot aan senioren. Van half negen in de morgen tot tegen zes uur aan het einde van de middag. Halve velden en hele velden. Jongens en meiden. Het is een enorme puzzel voor de scheidsrechters coördinator. De vraag naar scheidsrechters is groot en het aanbod - de scheidsrechters – is niet alleen krap maar zo zijn er ook heel wat scheidsrechters met hun eigen wensenpakket. Zie boven.

“Nee Ruud, Henk kan je echt niet op de JO 14-1 zetten. Dat is vorige keer behoorlijk uit de hand gelopen. Henk nog een keer bij die ploeg is vragen om moeilijkheden” Of “Ruud, geef mij liever niet een hoog team want ik heb nog last van mijn knie en ik wil het wel kunnen bijbenen.”

Met alle wensen, ongemakken en vakanties wil Ruud Bouwmans als scheidsrechterscoördinator rekening houden, maar het maakt er zijn wekelijkse klus niet makkelijker op. Vooral niet wanneer hij ook nog eens ruim van te voren duidelijkheid wil bieden over de tijd waarop zij aan de slag kunnen. Want niets is vervelender dan op het laatste moment te worden ingedeeld.

“Je kan Wim toch niet op die wedstrijd van meiden onder 16 zetten? Dat is veel te laag niveau voor hem. Hij heeft jarenlang de A-categorie van de KNVB gefloten. Dat gaat hij nooit pikken”. Of “Ruud, die junior scheidsrechter doet het de laatste weken zo goed, het is tijd om hem meer uitdaging te geven met een moeilijker wedstrijd. Dat kan hij goed aan.”

En al die welgemeende adviezen leiden er toe dat de coördinator weer aan de slag kan gaan. Opnieuw bezien hoe kan worden geschoven. Gelukkig beschikt SDO inmiddels over junior spelers die elke week weer met plezier een wedstrijd fluiten. En elke keer beter worden. Zelfverzekerder. En op die manier ervaring opbouwen.

Zo, de puzzel voor de komende week is weer bijna rond. Nu maar hopen dat niemand door zijn rug gaat, plotseling met vakantie gaat of ..... .