Contactsport

Op deze plek bericht Wouter van der Schaaf wekelijks over zijn ervaringen op het veld als clubscheidsrechter bij SDO.

“Hé scheids, het is wel een contactsport hoor!!!”, knalt de stem van de coach over het veld. Ik heb net gefloten voor een overtreding door een van zijn spelers. Die heeft een tegenstander nogal hardhandig onderuit geschoffeld. Het is duidelijk: de coach wil mij - subtiel en hinderlijk - er op wijzen dat ik een ‘softie’ ben die bij elk contact tussen spelers op zijn fluit blaast.

Vijf minuten later wordt een van zijn eigen spelers vlak voor zijn neus getackeld. Een lichte overtreding. Ik maak het gebaar dat het spel door kan gaan onder en zeg in het voorbijgaan tegen de coach “contactsport, toch?!”. De coach is woest en tiert dat ik had moeten fluiten. Gelukkig is de stand inmiddels 4 - 0 met nog een paar minuten te gaan.

Het voorval roept bij mij de vraag op over wat nu eigenlijk met het begrip ‘contactsport’ wordt bedoeld. Daar heeft de KNVB een dik boek met regels over. Ik lees “ De KNVB hanteert in de spelregels de termen 'ernstig gemeen spel' en een 'gewelddadige handeling'. Ernstig gemeen spel is 'een tackle of het aangaan van een duel waarbij de veiligheid van de tegenstander in gevaar wordt gebracht'. Een gewelddadige handeling gaat om buitensporige inzet van geweld, zonder dat dit 'in strijd is om de bal'. Daaronder vallen dan elleboogstoten, kopstoten en slaan en trappen.

Maar daar gaat het in een gewone wedstrijd niet om. Dan gaat het om al die ‘gevechten om de bal’, die tientallen duwtjes, tikjes, sjorretjes, blokkadetjes, vasthoudentjes, shirtje vasthouden, leunen bij kopballen, hangen bij corners. Al die net-niet-overtredinkjes. Daar is elke keer weer die afweging nodig. Kan ’t of kan ’t niet. Subjectieve afwegingen van een scheidsrechter die een wedstrijd kunnen maken tot een fraai spektakel of totaal-uit-de-hand-lopen.

Dat maakt het fluiten van een wedstrijd spannend. Een uitdaging om elke keer weer tot de goede beoordeling te komen. Dat is onlosmakelijk verbonden met voetbal, een contactsport.