SDO 100 jaar

Koninklijke onderscheiding

 Koninklijke
 Erepenning

 11-11-2017

 

 

SDO FBLogo 40SDO TwitterLogo 40

SDO - AWC

AWCZondag 14 oktober 2018 SDO – v.v. AWC (Alverna Wijchen Combinatie uit Wijchen). Afgelopen zondag de wedstrijd tegen de inmiddels oude bekende uit de Purmer, Purmersteijn. Gewonnen, 1-3, en verder een wedstrijd die voor de, voor zover aanwezig, neutrale toeschouwers als enigszins slaapverwekkend moet zijn overgekomen. Een beetje geluk voor SDO in de tiende minuut maar verder is de ploeg niet in gevaar geweest.

SDO creëerde wat mogelijkheidjes, kwam op een logische voorsprong maar verder moesten eigendoelpunten ervoor zorgen dat de landerigheid, passend bij het fraaie herfstweer, werd verstoord. De aanwezigen waren het roerend met elkaar eens, het eigendoelpunt van Purmersteijn was vele malen mooier dan de eigengoal van SDO. De 1-3 van de goed ingevallen Amankwah kwam voort uit een vloeiende aanval, dat dan weer wel. Resultaat, SDO staat drie punten achter op de koploper en mag dus spreken van de beste seizoenstart in de Hoofdklasse ooit. Gelukkig komt er zondag een ploeg die twee punten meer heeft dan SDO. Thuisspelen tegen sterker geachte clubs gaat SDO hopelijk beter af dan tegen de quasi zwakkere clubs. Die hebben SDO al vier punten gekost. Zondag v.v. AWC. Het is de eerste keer dat SDO deze ploeg uit Wijchen voor een voetbalwedstrijd mag ontvangen. AWC voetbalde het vorige voetbalseizoen in de Eerste Klasse C en is kampioen geworden. De start in de Hoofdklasse is voorspoedig, de club staat derde. Al met al is het tot nu toe een vreemde competitie want de clubs die boven SDO staan, zijn nieuwkomers in de Hoofdklasse A.

Even het geheugen opfrissen want SDO heeft al eens kennis gemaakt met clubs uit dezelfde regio, te weten Woezik en Alverna, de grote concurrenten van AWC. Wijchen [Wiegen] waar ligt dat eigenlijk? Het is een gemeente, bestaand uit een aantal dorpen, onder de rook van Nijmegen. Wijchen, het grootste dorp heeft zo’n 34.000 inwoners. Een grappige overeenkomst met Bussum, Wijchen was het eerste dorp in Nederland met lokale televisie, Bussum was het eerste dorp in Nederland met nationale televisie. Als er daar in Gelderland ook sprake is van een Wijchense matras dan is die minder bekend dan het Gooise exemplaar, maar dit terzijde. Wijchen is al in het stenen tijdperk zo’n 2,5 miljoen jaar geleden ontstaan. De bewoners hakten overdag met stenen bijlen en de avonduren werden, met ongeveer dezelfde beweging, aan de voortplanting besteed. In het wijnjaar nul hadden de Romeinen buitenhuisjes in de omgeving van wat nu Wijchen heet en tot op de dag van vandaag zijn de nazaten van de Bataafse hakkers onder de invloed van de Paus in Rome. Ora et labora, bid en werk maar niet vergeten Gods water over Gods akker te laten stromen. Dat leveren van zware arbeid en het in standhouden van de bevolking zit in de natuur van AWC. Het is een grote club, een familieclub met meer dan 1.000 leden, vooral kinderen. AWC heeft 1932 in het logo staan. Het ligt voor de hand te denken dat dit het oprichtingsjaar betreft maar niets is minder waar want de oprichting van de club AWC vindt op 7 mei 1945 plaats. AWC is een fusieclub van diverse clubs uit de dorpen Alverna en Wijchen waaronder de in 1932 opgerichte club Eendracht. Eendracht is in 1945 ter ziele gegaan. Kortom, oudkatholiek gebruik, de geschiedenis een eigen draai geven want, in tegenstelling tot mensen, wil een voetbalclub het liefst zo oud mogelijk zijn. Wat dat betreft heeft SDO een voorsprong want SDO is al 101 lentes jong.

U bent zondag uitgenodigd de wedstrijd langs het veld te volgen en als er niet gevoetbald wordt om uw mening over de wedstrijd en tal van andere zaken op sportieve wijze in het clubhuis te delen met de andere genodigden. Tevens kunt u genieten van de diverse dranken en versnaperingen die u tegen een geringe vergoeding bij het vrijwillige en toch professioneel overkomende barpersoneel kunt kopen. Het levend gebrachte levenslied krijgt u er zondag gratis bij. Ik wens u een aangename en welbestede zondagmiddag en -avond.

Copyright © 2018. All Rights Reserved.